keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Kuu-kurssi

"Kasvava kuu" näkyy iltataivaalla.
Miksi näin? Tule ottamaan siitä
selkoa Kuu-kurssille!
Kuva Kari A. Kuure.
Kuu on tuttuakin tutumpi tähtitaivaankohde – vai onko sittenkään? Kyllähän se siellä taivaalla kilottaa joskus hyvin kirkkaana mutta useimmille meistä (jopa tähtiharrastajista) sen havainnointi jää siihen. 

Miten on tietämyksesi laita itse Kuusta? Saatat olla tietoinen, että nykyisen käsityksen mukaan Kuu syntyi 4,5 miljardia vuotta sitten kahden planeetan kokoisen kappaleen törmätessä toisiinsa. Suuremmasta kappaleesta syntyi maapallo ja avaruuteen sinkoutuneesta materiasta kehittyi Kuu. Tähän se tietämys sitten yleensä jääkin.

Kuun on kuitenkin kokonainen maailma kaikkine pinnanmuotoineen: kraatterit, vuoristot, domet, rillit, mare-alueet. Kuinka ne ovat syntyneet, milloin ja miten niitä voi nähdä? Entä Kuun selenologinen historia: miksi Kuu on juuri sellainen kuin sen nykyisin näemme? Miten Maa ja Kuu toimivat yhdessä? Hurjan paljon kysymyksiä, joihin tämä kurssi pyrkii vastaamaan.

Kurssi alkaa torstaina 9.10.2014 kello 17.00 ja se pidetään tähtitornilla. Kurssiin kuuluvia opintoiltoja on kaikkiaan kuusi (6) ja yksi ilta on noin 1,5 h mittainen. Jos sää on selkeä, niin 30.10. (ja 6.11.) iltoina voimme aivan oikeasti katsoa kaukoputkella Kuuta, mahdollisesti jopa valokuvata sitä vaikkapa kännykkäkameralla tai järkkärillä.

Kurssin vetäjänä toimii Tampereen Ursan puheenjohtaja ja pitkäaikainen kouluttaja Kari A. Kuure. Kurssimaksu on 30 € tai Tampereen Ursan jäsenille 25 €. Ilmoittautuminen kurssille alkaa välittömästi ja 16 ensimmäistä pääsee mukaan. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköpostitse osoitteella kari.kuure@tampereenursa.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti tarkastetaan ennen julkaisua. Toimitus voi hyväksyä tai hylätä lähetetyt kommentit!