perjantai 10. lokakuuta 2014

Kuukauden esitelmä: Ihmeelliset mustat aukot

Taiteijan näkemys lähes "lepotilassa olevasta" mustasta aukosta. 
Mustat aukot ovat löytämisestään asti kiehtoneet ihmismieltä. Vuosikymmenten ajan ne ovat olleet tieteiskirjallisuuden lempilapsia: milloin ne ovat tarjonneet astronauteille oikopolun avaruuden läpi, milloin taas uhanneet äärimmäisellä painovoimallaan avaruusmatkaajia. Vuosikymmenten aikana mustat aukot ovat olleet jopa pelonsekaisen hämmästyksen kohteena. Mitä jos maapallomme törmää avaruuden syvyyksissä vaeltavaan mustaan aukkoon, entä voiko aurinko muuttua mustaksi aukoksi ja sammuttaa valot maapallolta.

Tähtitieteilijöiden havainnot näistä hämmästyttävistä ja salaperäisistä kohteista ovat kuitenkin hälventäneet pelon, ja tilalle on astunut ihailu ja kunnioitus näitä painovoiman äärimmäisimpiä kohteita kohtaan.

Kuluneen vuosikymmenen aikana tähtitieteilijät ovat havainneet mustien aukkojen olevan jopa varsin yleisiä maailmankaikkeudessa. Niitä on löydetty kosmisessa paritanssissa kiertämässä toista tähteä sekä lähes kaikkien galaksien keskustoista. Kenties meidän oman Linnunratamme on kiittäminen olemassaolostaan galaksimme syvyyksissä majailevaa supermassiivista mustaa aukkoa.

Millainen on kohde, joka vangitsee jopa valon? Miten sellaisia kohteita voidaan ylipäänsä havaita? Missä mustia aukkoja havaitaan? Millaisia ne ovat ja miten ne ovat syntyneet? Voiko auringosta tulla musta aukko?

Mustien aukkojen salaperäisyyden verhoa raotetaan Tampereen Ursan Kuukauden esitelmässä Vanhalla kirjastotalolla 12.11. klo 18.00. Luennoitsijana on tähtitieteilijä FT Tomi Hyvönen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti tarkastetaan ennen julkaisua. Toimitus voi hyväksyä tai hylätä lähetetyt kommentit!