torstai 1. lokakuuta 2015

Kuukauden esitelmä

Kiveä ja rautaa sisältävät meteoriitit voivat olla hyvin
kauniita. Ainakin ne ovat harvinaisia. Kuvan meteoriitti
on Tampereen Ursan kokoelmista. Kuva Kari A. Kuure.
Pekka Rautajoki:  Meteoriitit

Tampereen Ursan kuukauden esitelmä sarja jatkuu Vanhalla kirjastotalolla tiistaina 6.10.2015 kello 18. Tällöin Pekka Rautajoki kertoo meteoriiteista ja onpa luvassa muutama meteoriitti nähtäväksi. Tilaisuu-teen on vapaa pääsy!

Pekka Rautajoki kertoo esitelmästään näin: ” Valistuksen ajan myötä antiikin ajoista vallalla ollut usko taivaalta putoaviin kiviin muuttui taikauskoksi, ja tähdenlentoihin ja tulipalloihin haettiin maallisia selityksiä. Kuinka meteoriittien tutkimus tieteenä on oikein syntynyt, ja millä tavoin historialliset meteoriittien putoamiset ovat kehitykseen vaikuttaneet? Millaisia avaruuskiviä Maasta on löydetty, ja mitä ne meille kertovat? Tilaisuudessa on myös nähtävillä monia erityyppisiä meteoriitteja sekä siruja historiallisesti merkittävistä pudokkaista."

Meteoriittien alkuperä on avaruudessa. Osa niistä on ajalta, jolloin aurinkokuntamme syntyi. Osa on peräisin pääasteroidivyöhykkeellä asteroidien törmätessä toisiinsa ja pirstoutuessa pienemmiksi kappaleiksi ja onpa jokunen meteoriitti peräisin Kuusta ja Marsistakin. Kuinka ne ovat Maahan päätyneet ja mitä ne kertovat tutkijoille lähtöpaikastaan. Sen me kuulemme Rautajoen esitelmässä.

Kuukauden esitelmät jatkuvat 17.11.2015 Vanhalla kirjastotalolla. Silloin Tampereen Ursan puheenjohtaja Kari A. Kuure kertoo aurinkokuntamme viimeaikaisista luotaintutkimuksista ja mitä mielenkiintoista niiden havaintoaineisto kertoo tutkijoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti tarkastetaan ennen julkaisua. Toimitus voi hyväksyä tai hylätä lähetetyt kommentit!