torstai 1. lokakuuta 2015

Talvikauden tähtinäytökset alkavat

Pallomainen tähtijoukko M13 on yksi
helpoimmista kohteista visuaalisesti
havaittavaksi. Kuva Kari A. Kuure.
Tampereen Ursa aloittaa jälleen talvikauden tähtinäytökset ensi sunnuntaina (4.10.2015). Tämän jälkeen näytöksiä jatketaan joka sunnuntai aina 13. joulukuuta asti. Itsenäisyyspäivänä 6.12.2015 ei ole tähtinäytöstä! Näytöksiä jatketaan uudenvuoden juhlinnan jälkeen maaliskuun loppuun.

Tähtitornin ovet yleisölle avautuvat kello 19 ja paikalla pitäisi olla viimeistään kello 20.30, sillä näytös päättyy kello 21. Selkeällä säällä katsellaan tähtikaukoputkella tähtitaivaan kohteita kuten pallomaisia tähtijoukkoja, kaksoistähtiä, joitakin kirkkaimpia planetaarisia sumuja ja ne. Kuu on kohteena silloin kun se on näkyvissä tähtinäytöksen aikaan. Näiden kohteiden lisäksi yleisö voi nähdä hyvällä onnella revontulia ja kirkkaita meteoreja.

Pilvisellä säällä järjestetään korvaavaa ohjelmaa, joka sekin voi olla hyvin kiehtovaa.

Tähtitornilla vierailtaessa on syytä pukeutua kerroksittain lämpimästi. Auditorio on lämmin, jolloin päällys-vaatteet voi ottaa pois mutta kaukoputken ääressä ollaan ulkona. Etenkin kenkien tulisi olla lämpimiä, sillä seistessä pakkasessa kylmä alkaa hiipiä ihmiseen juuri varpaista, ja se ei ole mukavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti tarkastetaan ennen julkaisua. Toimitus voi hyväksyä tai hylätä lähetetyt kommentit!