perjantai 24. maaliskuuta 2023

Bariumpilviä taivaalla

Torstaina 23.3.2023 kello 20.26 aikaan nähtiin mm. Pirkanmaan taivaalla outoja sinisiä palloja. Kyse ei kuitenkaan ollut avaruuden muukalaisten vierailusta planeetallamme, vaan paljon arkisemmasta asiasta. 

Kiirunasta (Esrangen laukaisukeskus) laukaistiin luotainraketti ja joka vapautti (ts. räjäytti) ionosfäärissä barium-nimistä alkuainetta tai sen yhdisteitä. Samoja yhdisteitä käytetään mm. ilotulitteissa ja vapautettu määrä oli hyvin pieni. Ko. aine fluoresoi (säteilee) sinistä valoa ja pilven leviämistä ja kulkeutumista tutkijat havaitsevat saaden tietoa ionosfäärin olosuhteista, revontulista ja aurinkotuulen vaikutuksesta ionosfäärin tilaan ja hiukkasiin. 

Barium-pilvet näkyvä hienosti selkeällä taivaalla revontulien lomassa. Kuva © Tampereen Ursa.

Laukaisu oli hieman myöhässä, sillä aikataulun mukaan ne piti tapahtua 12. – 24.3.2023 välisenä aikana, mutta pilvinen ja tuulinen sää Kiirunassa esti aikataulun mukaiset laukaisut. Nyt siihen päästiin ja samalla saatiin onnekkaasti havaintoihin mukaan myös hyvin voimakkaat revontulet. Laukaisu tapahtui 23.3.2023 kello 20.23 Suomen aikaa ja bariumin vapautus tapahtui noin 240 km korkeudessa. Vapautus korkeus on sen verran suuri, että bariumpilvet voivat näkyä ainakin tuhannen kilometrin säteellä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti tarkastetaan ennen julkaisua. Toimitus voi hyväksyä tai hylätä lähetetyt kommentit!