tiistai 31. tammikuuta 2023

Komeetta C/2022 E3 (ZTF) lähestyy suurinta kirkkauttaan

 

Komeetta C/2022 E3 (ZTF) lähestyy suurinta kirkkauttaan

Kuva NASA / Altamira Jose Hernandes


Komeetta C/2022 E3 (ZTF) lähestyy suurinta kirkkauttaan, jonka se saavuttaa helmikuun 1. päivänä. Suurimmaksi kirkkaudeksi arvioidaan 5 avoimella magnitudiasteikolla, eli se olisi ehkä näkyvissä paljain silmin pimeässä paikassa. Muualla sitä voi havaita kiikarilla, jolla sen pitäisi olla hyvin helppo kohde, vaikka kirkas kuutamo vaikeuttaakin havaintoja.

Komeetta havaittiin ensimmäisen kerran viime vuoden maaliskuussa, jolloin se oli Jupiterin radan etäisyydellä. Komeettaytimen kooksi arvioidaan noin kilometriä, mikä tekee siitä komeetaksi suhteellisen pienen. Esimerkiksi vuonna 1997 Maan ohittaneella Hale-Bopp komeetan ytimen kooksi saatiin havaittua 60 km.

Komeetta on tällä hetkellä Herkuleen tähdistössä. Komeetta etenee koilliseen ja on loppukuusta Lohikäärmeessä ja sen jälkeen Pienessä karhussa. Helmikuun alussa, jolloin komeetta on kirkkaimmillaan, se on siirtynyt Kirahvin tähdistön alueelle ja siitä edelleen Ajomieheen. Kaikki nämä tähdistöt ovat korkealla pohjoisella taivaalla ja alkuillasta hyvin näkyvissä kiikarilla havaittavaksi. Myöhemmin yöllä komeetta on erittäin korkealla, lähes zeniitissä, jolloin sen havaitseminen kiikarilla voi olla hankalaa tai vaatii ainakin sen, että havainnot tehdään lepotuolissa istuen tai maaten.

Lisää komeetan reitistä ja etsintäkartat ovat tässä Radiantin artikkelissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti tarkastetaan ennen julkaisua. Toimitus voi hyväksyä tai hylätä lähetetyt kommentit!