tiistai 13. syyskuuta 2016

Kuukauden esitelmä: Suomi tähtitieteen eturintamassa – Euroopan eteläinen observatorio

La Silla observatorio Chilessä on vanhin ESOn
observatorioista. Kuva  ESO/Tafreshi.
Ymmärryksemme maailmankaikkeudesta on viimeisen vuosikymmenen aikana parantunut huomattavasti uusien huipputarkkojen haivantolaitteiden ansiosta. Tähtitieteilijät ovat yhtenä merkittävimistä havainnoista löytäneet avaruuden syvyyksistä lukemattomia maankaltaisia planeettoja, jotka voisivat tarjota elämälle suotuisat olosuhteet. Huipputarkat havainnot ovat paljastaneet Linnunradan keskusalueella olevan supermassiivisen mustan aukon sitä kiertävine tähtineen.

Tähtitieteen kehitys jatkuu hyvin kiivaana entistä suurempien teleskooppien valmistuessa lähitulevaisuudessa. Maailman johtaviin havaintoasemiin kuuluvassa Euroopan eteläisessä observatoriossa on rakenteilla ennennäkemättömän suuri uuden sukupolven teleskooppi. Sen avulla tähtitieteilijät pääsevät näkemään maailmankaikkeuden nuoruuteen aina ensimmäisten tähtien syntyhetkeen saakka. 

Suomi on jäsenenä Euroopan eteläisessä observatossa. Sen myötä myös Suomessa toimivat tähtitieteelliset observatoriot ovat mukana tähtitieteen eturintamassa. 

Tampereen Ursan kuukauden esitelmä tekee tutuksi Suomessa tapahtuvaa tähtitieteen tutkimusta ja vie kuulijat matkalle maailmankaikkeuteen tähtitieteen viime vuosien merkittävimpien havaintojen myötä.

Kuukauden esitelmä Vanhan kirjastotalon musiikkisalissa (2 krs.) tiistaina 20. syyskuuta kello 18.00

FT Tomi Hyvönen: Suomi tähtitieteen eturintamassa – Euroopan eteläinen observatorio 

Tervetuloa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jokainen kommentti tarkastetaan ennen julkaisua. Toimitus voi hyväksyä tai hylätä lähetetyt kommentit!