keskiviikko 18. syyskuuta 2024

Tähtiharrastuspäivänä 21.9. annetaan taivaan valloittaa

Tähtiharrastuspäivää vietetään samoihin aikoihin syyspäiväntasauksen kanssa, kun päivä ja yö ovat kaikkialla maapallolla liki samanpituiset. Tummat, mutta yhä lämpimät illat kutsuvat nyt tähtitaivaan alle. Suomessa tähtiharrastajia onkin väkilukuun suhteutettuna valtavasti.

"Tähtiharrastuspäivä on mahtava mahdollisuus tehdä tähtitieteen harrastusta vieläkin laajemmin tunnetuksi", kuvailee Veikko Mäkelä Tähtitieteellinen yhdistys Ursan kerho- ja yhdistystoimintaryhmästä.

Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä on vuosittainen tähtiharrastuksen teemapäivä. Sitä vietetään syyspäiväntasauksen läheisenä lauantaina. Suomalaiset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset tähtiharrastajat eri puolilla Suomea esittelevät tällöin toimintaansa sekä järjestävät tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyvää ohjelmaa.

Suomessa tähdistä kiinnostunutta väkeä nimittäin riittää. Suomessa toimii valtakunnallisesti toimivan Tähtitieteellinen yhdistys Ursan lisäksi kymmeniä itsenäisiä, paikallisesti toimivia tähtiyhdistyksiä. Tähtitieteellinen yhdistys Ursalla on jäseniä noin 18 000, ja se on Suomen suurimpia tieteellisiä yhdistyksiä.

"Tähtitieteestä ja taivaan tapahtumista kiinnostuneita on runsaasti, paljon enemmän kuin mitä tähtitieteen harrastusyhdistysten jäsenmäärät kertovat", Mäkelä huomauttaa.

Kuu on ainoa Aurinkokuntamme kappaleista, jonka pinnalta voimme erottaa yksityiskohtia  paljain silmin. Kuva © Kari A. Kuure


Suomen taivaalla riittää havaittavaa

Syyt taivaanilmiöiden suosioon ovat moninaiset.

"Suomessa voi nähdä kaikki pohjoisille leveysasteille tyypilliset ilmiöt, esimerkiksi revontulet tai kesällä valaisevat yöpilvet", Mäkelä kertoo.

"Aurinko ilmiöineen on kesällä pitkään näkyvissä, ja suomalaiset harrastajat seuraavat myös ilmakehän valoilmiöitä. Pitkät talviset yöt antavat mahdollisuuksia seurata tähtitaivaan kohteita tuntikaupalla."

Tapahtuma yhdistyy tänä vuonna myös kansainväliseen Havaitse Kuuta -teemapäivään. Kuu on Maata lähin taivaankappale ja ainoa, jonka pinnalla ihminen on toistaiseksi käynyt. Sen pintaa voi tutkia jo paljain silmin, ja kiikarilla Kuun kraatteroitunut maisema muuttuu todella mielenkiintoiseksi.

Mäkelä suositteleekin nyt erityisesti Kuun, mutta myös Jupiterin tarkkailua.

"Kuu on aina helppo havaintokohde, joka ei välttämättä vaadi isoja ja kalliita havaintovälineitä. Jupiter näkyy myös jo iltayöstä. Sitä ja sen neljän suurimman kuun liikkeitä voi seurailla tavallisella kiikarilla."

Aurinkokunnan suurimman planeetan Jupiterin seurana taivaalla on nyt kaksi muutakin planeettaa, Saturnus ja Mars. Kansainvälinen avaruusasema liitää horisontin yllä illalla, ja tähtitaivaalta voi etsiä Ursan ohjeiden avulla vaikkapa Pohjantähden. Hyvällä tuurilla taivaalta voi erottaa myös revontulia, sillä niitä aiheuttava Aurinko on nyt hyvin aktiivinen.


Avaruus ei tunne rajoja

Tähtiharrastuspäivän ohjelmaa järjestetään tänä vuonna lauantaina 21.9. Helsingissä, Järvenpäässä, Lahdessa, Lappeenrannassa, Mikkelissä, Salossa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa. Järjestäjinä ovat paikalliset tähtiharrastusyhdistykset.

Lisäksi tähtiharrastajat järjestävät illalla verkkolähetyksen, jossa kerrotaan havaintovinkkejä Kuun katseluun ja vieraillaan tähtiyhdistyksissä kautta maan. Lähetystä voi seurata YouTubessa kello 17.30 alkaen.

Mutta tähtiharrastajat eivät aina kuulu mihinkään harrastusyhdistykseen. Moni harrastaa taivaan havaitsemista yksin tai pienemmällä porukalla.

Tähtiharrastusta pidetään joskus vaikeana tai kalliina harrastuksena, mutta sen ei tarvitse olla sitä. Alkuun pääsee helposti vaikka iltakävelyllä. Aloittelija tarvitsee vain selkeän taivaan ja uteliaisuutta. Toisaalta moni mieluummin lukee avaruuden kohteista ja vaikka universumin kehityksestä, ja jättää taivaan havaitsemisen muille. Ei ole yhtä oikeaa tapaa olla tähtiharrastaja.

Tähtiharrastuspäivä on erinomainen tilaisuus kenelle tahansa jakaa omaa tietoa avaruudesta tai vaikka tähtien tai revontulien valokuvaamisesta sosiaalisessa mediassa tai kavereille. Tapahtuman viettoon voi osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #tähtiharrastuspäivä ja jakaa, millaista juuri se oma tähtiharrastus on, ja miltä se näyttää.

Tähtitaivas kuuluu kaikille, nautitaan siitä yksin tai yhdessä! Hyviä pimeitä havaintopaikkoja voi etsiä esimerkiksi Ursan havaintopalvelu Taivaanvahdin pimeiden paikkojen kartalta. Ursa on lisäksi julkaissut koko yön taivastärpit kätevästi yhdellä sivulla.


Tähtiharrastuspäivä Tampereella

Tule tutustumaan tähtitorniin ja tähtiharrastuksen moninaisiin muotoihin Kaupin vesitornin katolle (Kaupinpuistonkatu 28) klo 19–22. Tähtiharrastuksen alle mahtuu monenlaista – perinteisen taivaan ilmiöiden havaitsemisen lisäksi tähtiharrastusta voivat olla tieteen ja tähtitieteen uutisten seuraaminen ja kirjojen lukeminen, avaruuslentojen seuraaminen, tähtitieteen historian tutkiminen, tähtitieteellisten elokuvien katseleminen, tähtitieteeseen liittyvät lautapelit, spektroskopia tai meteoriittien keräily.

Avointen ovien illassa kello 19 alkaen esitellään tähtiharrastusta ja havaintovälineitä, ja mikäli taivas on selkeä, katselemme myös tähtitaivaan kohteita kaukoputkillamme sään salliessa. Kerromme myös yleisesti mitä syksyn aikana taivaalla näkyy ja saat lisätietoa Tampereen Ursan toiminnasta. Ties vaikka saisit uuden harrastuksen. Tilaisuuteen on vapaa pääsy!